Az ingatlan értékbecslés művészete

2024.02.14

Ne veszítsen több száz ezret vagy akár milliókat. Kerülje el a bukást!

Ha ingatlant szeretnénk eladni mindig, figyeljünk az ingatlan értékbecslés fontosságára. Egy rosszul megállapított ár nem csupán néhány ezer forintos különbséget jelenthet, hanem akár több száz vagy akár milliós veszteséget is okozhat.

Miért is olyan kritikus ez a kérdés? 

Nos, egy rosszul beárazott ingatlan hónapokig vagy akár évekig is állhat a piacon anélkül, hogy bárki is érdeklődne iránta. Az eladók gyakran észre sem veszik, hogy az ár túl magas, vagy éppen alulbecsülték az ingatlant. Mindkettő vesztességgel járhat.

Gondoljunk csak bele: egy túl magas áron hirdetett ingatlan nem csak hogy nem találja meg a vevőjét, de közben a versenytársak egyre erősebb pozíciót építenek ki, miközben a mi ingatlanunk elveszti a vonzerejét. Az idő nem áll meg, a pénzünk pedig lassan elolvad a piaci versenyben.

És ami még ennél is rosszabb, azok az ingatlanok, amelyek hónapokig, évekig állnak a piacon, komoly gyanakvást keltenek a vevőkben. Akik vásárolni akarnak, általában folyamatosan figyelik a piacot. Amikor pedig egy ingatlan hónapokig, netán évekig nem talál gazdára, az azonnal felkelti a figyelmüket, és gyakran negatív előítélettel kezdenek hozzá a megtekintéshez.

Az értékbecslés tehát nem csak egy szimpla számítás, hanem egy művészet. Az ingatlanpiac sokszínűsége, a helyi viszonyok és trendek ismerete, valamint az adott ingatlan egyedi tulajdonságainak figyelembevétele mind-mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ár reális legyen és az ingatlan a lehető leghamarabb megtalálja igazi tulajdonosát. 

Hogyan működik az értékbecslés? 

Úgy nevezett szemlével kezdődik, amikor az értékbecslő felméri az ingatlant, ellenőrzi az ingatlannyilvántartási adatokat, majd egy igen részletes kalkulációt készít. A kalkuláció nem csak az ingatlan piacon hirdetett ingatlanok árának az összevetését tartalmazza, hanem további értékbecslő módszereket is. Azért is fontos kiemelni, hogy a valós értékbecsléshez nem elegendő a hirdetési árakat összevetni, mert például a magánhirdetések többsége sok esetben akár 20 %-kal is túlárazott ingatlanokat kínál, így a kevésbé szakavatottak könnyen azt gondolják, hogy a hirdetésben szereplő árak egyeznek a későbbi eladási árral. Valójában nem tudjuk megmondani, hogy az eladási ár és a hirdetési ár között mennyi a különbség, ezt nem fogják az orrunkra kötni. A nyilvántartások pedig még mindig nem frissek, sőt a hazai labilis gazdasági változások tovább nehezítik a megtörtént ügyletek értékbecslést szolgáló kiindulási alapként való felhasználását. 

Tehát ha Ön is ingatlant vásárol, vagy éppen elad, ne feledje, hogy az értékbecslésen sosem érdemes spórolni. Szakértő segítségével meghatározott ár nem csupán pénzt takaríthat meg Önnek, de akár a gyorsabb értékesítésben és az ingatlan értékének megtartásában is segíthet. Természetesen, a helyes értékbecslés elengedhetetlen lépés az ingatlanügyletekben, és örömmel segítek Önnek ebben. Ne engedje, hogy egy rosszul megállapított ár ellopja az álmait. És ami még fontosabb, mindez pár tíz ezer forintért elérhető. Ne habozzon, vegye fel velem a kapcsolatot, és hagyja, hogy segítsek Önnek az ingatlanügyletek sikeres lebonyolításában!

Kapcsolat