Ingatlanközvetítés

Miért szükséges és kinek?

Az értékbecslés és tanácsadás lehetővé teszi, hogy felmérjük az ingatlanközvetítés szükségességét. Igen, nagyon sok esetben szükséges egy megbízható ingatlanközvetítő az ingatlan értékesítési folyamat során. Tudnod kell, hogy mivel jár egy ingatlanértékesítés. A folyamat lehet pár napos, de egyes esetekben több hónapos jelenlétet kíván. Gondolj bele, hány órát kell töltened azzal, hogy heteken, hónapokon át várod az érdeklődőket. Minden alkalommal rendet teszel, elviszed a gyerekeket otthonról, a háziállatokat is megpróbálod láthatatlanná tenni, amíg egy vevőjelölt megnézi a kecót, miközben pörögnek a gondolatok, hogy vajon milyen kérdéseket tesznek fel, amire nem is tudsz válaszolni.

Az idő szorít, és már nagyon frusztrál az, hogy a jelenlétedben idegenek mászkálnak a lakásban, ráadásul fogalmad sincs, hogy valódi érdeklődők érkeztek, vagy egy másik ingatlanát eladni szándékozó jött kíváncsiskodni, legrosszabb esetben pedig kétes szándékkal jutott be a lakásodba valaki. Nem tudod kiszűrni. Nincs jogod hozzá, hogy elkérd az azonosító dokumentumait és nem vagy jártas abban sem, hogy célzott kérdéseket tegyél fel, ami segíti az ügyfélszűrést.

Mi a helyzet akkor, ha távol vagy az ingatlantól? Kiszámoltad, hogy mennyi üzemanyag és munkaóra szükséges ahhoz, hogy eladd a megörökölt ingatlant, vagy egy hétvégi házat, ahol életedben kétszer jártál gyerekkorodban? Ki tudod emelni az előnyeit? Ismered a HÉSZ irányadó előírásait? Ismersz olyan technikákat, amivel ártárgyalást tudsz lebonyolítani?

Természetesen, ha szakértő értékbecslő vagy, profi fotós, jó szövegíró, képes vagy ügyfeleket szűrni már egy érdeklődő telefonbeszélgetés során, naprakész és szerteágazó ingatlanpiaci ismerettel rendelkezel, ingatlanjogi tudásanyagot birtokolsz, értékesítési tapasztalatod van és ártárgyalásban szakértő vagy, akkor valóban képes vagy teljesen egyedül eladni az ingatlant. Ám, ha határidő szorít, vagy a tulajdoni lapon túl sok a bejegyzés, főleg a III. részben, és ingatlan specifikus fotók készítésére alkalmas készülékkel nem rendelkezel, talán még kommunikációs nehézségeid is vannak, akkor szükséged van egy hozzáértő, rugalmas ingatlanközvetítőre.

Nem ér hátrány, ha csak egy közvetítőt bízok meg az ingatlanom eladásával?

Független irodaként, mindegyik ingatlanközvetítő kollégával együttműködünk, így rajtunk keresztül az összes, együttműködésre nyitott ügynökséggel is kapcsolatban állhatsz. Az érdekünk, hogy minél hamarabb minden résztvevő nyertes-nyertes helyzetet tapasztaljon meg. Az együttműködés az alapja, a fejlődésnek.

Mennyi a jutalék?

Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen pénzügyi vonzata van. Nos, jutalékunk versenyképes, mert szerződéstől függően 2.00 illetve 2.5 %. Sikerdíjról beszélünk, ezért kizárólag a sikeres ügyletet követően fizeti meg az eladó.

Tudtad, hogy az ingatlanközvetítői jutalék adóalap csökkentő, amennyiben ingatlan értékesítésből származó jövedelem keletkezik?

További kérdésed van? Írj és válaszolunk.